Category Archives: Jurnal Jahat

Jurnal Jahat: Sebarau Kuala Lumpur 2013!

Hye semua! Minggu ini saya memecah kebuntuan saya mencari Sebarau, merata saya pergi memburu sang Sebarau ni. Iyalah, mana taknye sebarau terakhir saya pegang adalah hampir 15 tahun dahulu.. lame sangat tak hanyir Sebarau. Tambah-tambah lagi sekarang sudah masuk bulan ke 3 secara rasmi saya menggunakan set Baitcasting, bila dah ada ‘spirit’ BC ni biasalah, Sebarau adalah ikan wajib!

01

Continue reading

Jurnal Jahat: Pancingan Kombat Taman Larangan

Hye smua! Sorry la lama tak update,ini bermaksud saya bangau sehinggalah jurnal terbaru ini ditulis! Heheheh.Baik , terjahan kombat ni di “Taman Larangan” sekitar Serdang.Maaflah, saya tak dapat mendedahkan lokasi kali ini , kerana ianya tidak seperti Tasik Mines , walaupun larangan namun masih longgar untuk diterjah. Namun saya rasa, untuk para pemancing tegar, mereka pasti tahu akan lokasi ini dan pasti ada dalam senarai “hotspot” mereka.

Saya sampai di lokasi sekitar jam 7.30 pagi, di ketika semua rakyat Malaysia keluar mengundi. Saya mengambil kesempatan ini untuk kombat, dan ternyata pertaruhan saya berhasil, lokasi sunyi tiada pengunjung, dan ini memudahkan saya casting dengan tenang.

Dann……..ikan pertama pun mendarat..

001

Continue reading

Jurnal Jahat! / Trip Air Tak Seberapa Kuning ,Perak.

HELLO SEMUA! Ok, Trip paling terlatest dan ternow saya adalah ke Air Tak Seberapa Kuning, Perak. Pelik kan name dia? Hahaha…ok sebenarnya saya sendiri tak tau yang saya dah menjejak kaki ke lombong Air Kuning yang hebat diperkatakan tu, ataupun sebenarnya kami terdampar di antara beratus lombong di sekitar perak! Baik..ceritanya begini..

Continue reading

Jurnal Jahat

Eizzat Jht 1

“…pancingan yang hebat bukanlah segala galanya.Ianya banyak berkisarkan pencarian spot-spot atau lapangan pancing,menikmati panoramanya,samaada yang banyak ikan,ataupun mungkin tak ada ikan langsung! Ini bagi saya unik,kerana bagi saya kita tidak perlulah di’suapkan’ setiap masa dengan lapangan pancing yang sememangnya terkenal untuk kita cuba…”

– E. Jahat –

Proud recipient of the degree certificate. A fine "lampamologist" he will be.

Hello semua!

Saya pasti ada yang tertanya-tanya kenapa jurnal ini dinamakan Jurnal Jahat.Ok, sebenarnya ini bukanlah jurnal berkisarkan benda-benda ataupun perangai yang jahat , cumanya ini adalah ‘nickname’ saya sebagai penulis dan ini pertama kali saya menulis untuk FISHMALAYSIA.

Continue reading

Jahat’s Journal. An edge we all need. A beginning of an online phenomenon.

Eizzat Jahat

First and foremost we would like to welcome Eizzat “Jahat”. Our columnist for the malay language feature section for fishmalaysia.com. Link is the jump:

Jurnal Jahat!

He is the very first independent contributor in our site and will be posting us with all his endeavors and adventures in various places he will be visiting. An accomplished online writer, Jahat is a contributor towards a few cycling blogs. This would be the fixie kind of cycling. I personally have an admiration for these cyclists as they have such energy and will to cycle wherever their hearts desire to go to.  Jahat of course is an accomplished fixie cyclist himself with a huge passion for angling.

Jahat’s Journal represents an antithesis of what is fishing in Malaysia. Something what we here at fishmalaysia.com is striving to be. To bring you down a beaten path and see it in a whole new perspective. To take you to unchartered waters and let you decide the outcome.

Please take this as a sign of things to come. We are striving to create a malaysian online outdoor adventure charter. This should bring hope to the people that there is still a lot to do outdoors.

There is no patronage and we heavily disapprove of such practices. We are you. We hit and we miss just like everyone else. We do and we get better. We work hard. We share what we know. We fish and we love it.

We seek to share the joys of anglers, as we are all one in front of any body of water. Regardless of creed and culture.

Do look out for his next posting. Personally, I have had the pleasure of fishing with him and he is a gung ho angler. We also share a favourite haunt thats being depleted sadly. If we had known any sooner we would run riot at mines.

Cheers,

SK

PS. Jahat’s journal is in Malay. There will be translation provided for this by myself.